Početna Kontakt
 

Projekti

Klavirski recital Danijel Detoni
Datum: 24.11.2010
U srijedu, 24.11.2010 u Domoljubu s početkom u 19.00 sati gostovao je jedan od najboljih pijanista u zemlji Danijel Detoni

U Koprivnici,24.11.2010 gostovao je po sudu kritike jedan od važnijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih pijanista Danijel Detoni. Školovao se u Budimpešti i Parizu ,

obitnik nekoliko nagrada na pijanističkim natjecanjima , a njegov umjetnički angažman obuhvaća rad u komornim sastavima, solo-recitale, te pedagoški rad. Svoj pedagoški rad imao je priliku prezentirati sa učenicima koprivničke Glazbne škole Fortunat Pintarić.

Detonijev solistički repertoar uključuje glazbu svih stilskih razdoblja , a posebno mjesto imaju djela hrvatskih autora. Iz klasičnog programa čuli smo Haydnovu Sonatu u c-molu, a od domaćih skladatelja Bersu: Na žalu, Bizarna serenada, Glojnarić: Movie Script Endings i Detonijevih Devet prizora iz Danijelova sna. Svakako treba izdvojiti izvedbu      5 preludija iz 2. Knjige Preludija C.Debussya.

Dva sveska Preludija vrhunac su Debussyjeva klavirskoga stvaralaštva. Ni opseg, ni bogatstvo glazbenih sadržaja, ni raznolikost ne doseže nijedno drugo njegovo djelo. Oni su majstorov opus summum. Zbog brojčane srodnosti s cikličkim skladbama drugih kompozitora, treba upozoriti na to da Debussyjevi preludiji (po dvanaest u svakoj knjizi) ne tvore cikluse u pravom smislu: svaka skladba posve je samostalna, pa se može izvoditi i izvan notnoga konteksta, a da ne gubi na smislu.

Svaki aspekt izvedbe od snage ekspresije i lakoće artikulacije do besprijekorne tehnike svjedoči da je riječ o dobro promišljenom pristupu kojeg se pijanist predano drži tako da stječemo dojam da je pijanist krajnje discipliniran i da iz glazbe izbija Debussyeva nedokučiva i skrivena dublja misao. Izvedba s puno osjećaja mjere, u rasponu od baršunasto doziranih tonalnih detalja sve do jasne artukulacije glazbene poruke u cjelini. Naizgled jednostavo, a tako teško , da mnogima ostaje tek neostvarivim idealom.