Početna Kontakt
 

Projekti

Jazziana Croatica
Datum: 25.11.2010
U četvrtak, 25.11.2010 u Kugli koprivnička jazz publika prisustvovala je promociji CD-a Jazziana Croatica. Jazziana Croatica novi je glazbeni projekt bubnjara, slikara i pjesnika Borne Šercara u kojem su oko ideje promoviranja tradicionalnih hrvatskih i općenito melodija iz našeg podneblja kroz jazz glazbu okupljeni vrhunski glazbenici: AnteGelo na gitari, Zvjezdan Ružić na glasoviru, Tihomir Hojsak na kontrabasu i Vojkan Jocić na saksofonima.

Za sve je kriv...

Borna Šercar rođen je 4. 5. 1972. u Zagrebu. Završio je osnovnu glazbenu školu Blagoje Bersa za gitaru te srednju glazbenu školu Pavao Markovac. Diplomirao je u klasi prof. Igora Lešnika na muzičkoj akademiji u Zagrebu i stekao zvanje diplomirani akademski muzičar i profesor udaraljki. Dobitnik je nagrade Status za najperspektivnijeg mladog glazbenika na području jazza 1999.g. Slikanjem se bavi od 2006., a uskoro mu izlazi i prva zbirka pjesama.

- Sviranje američkih pjesama koje zovemo 'standardi' jest fenomenalno, ali to nije odraz našeg podneblja. Zato sam htio napraviti neki zvuk kojim se eventualno može i vani promovirati 'hrvatski jazz' – kazao nam je Borna Šercar, idejni začetnik i vođa sastava te autor većine kompozicija. .

Trebalo je jednostavno doći i uvjeriti se kako, primjerice, Thompsonove 'Čavoglave' ili 'Marjane, Marjane' zvuče u jazzy verziji.

- Zašto obrade Thompsona? Ideja je bila, baš zbog loših konotacija, pokazati da se može i iz pjesme koju pjeva Thompson napraviti vrhunska glazba i umjetnost. On ipak koristi te neke elemente iz folklora, a taj je 'melos', u dobrom smislu riječi, nama 'u krvi' –  kaže Šercar.Osim 'Čavoglava', Jazziana Croatica izvodi kompozicije inspirirane gotovo zaboravljenim radom Blagoja Berse, a među širem puku atraktivnijim naslovima su i 'Rakija', 'Balcanica' i 'Soko ga je volio'.

Gitarist Ante Gelo dugogodišnji je Šercarov prijatelj. Zajedno su plijenili pažnju svirajući - Borna 'na flašama', a Ante na gitari, kako po ulicama, tako i u velikim svjetskim koncertnim dvoranama.

- Dugo smo to planirali napraviti, još od 2002.! Mislim da je sama ideja Balkana kao polazišta odlična i da je to jedan odličan pravac, zapravo svjetski. Ljudima je to zanimljivo, a jazz svakom instrumentalistu pruža priliku da se istakne – kazao nam je Gelo, naglasivši kako Jazziani Croatici ipak još treba dosta vremena, vježbe i harmonizacije zvuka.